Sprekers
10.15 - 10.45 Dr. Judith Jelsma
Dr. Judith Jelsma
Senior onderzoeker
Afdeling Public and Occupational Health - Amsterdam UMC
Leefstijl(zorg)loketten om leefstijlgeneeskunde te integreren in de behandeling van patiënten in het ziekenhuis
Verandering van leefstijl is moeilijk, maar belangrijk om verergering of terugval van ziekte te voorkomen. Het is voor veel patiënten lastig om langdurig bestaande ongezonde gewoonten te doorbreken. Men wil wel, maar het lukt niet. Daarnaast hebben zorgverleners meestal gebrek aan tijd en kennis om het belang van een gezonde leefstijl uitvoerig met de patiënt te bespreken. Een leefstijl(zorg)loket in het ziekenhuis kan de zorgverlener hierbij ontlasten. In het leefstijl(zorg)loket wordt de patiënt gemotiveerd om aanpassingen aan zijn leefstijl te maken en daarnaast wordt naar passende leefstijlinitiatieven buiten het ziekenhuis gezocht die hierbij kunnen ondersteunen. Het leefstijl(zorg)loket is een spil in de netwerksamenwerking tussen het ziekenhuis, de patiënt en de mogelijkheden voor een gezonde leefstijl buiten het ziekenhuis.
De leefstijl(zorg)loketten zijn de innovatie in de zorg van de afgelopen jaren en in verschillende academische, topklinische en algemene ziekenhuis inmiddels opgezet. Tussen deze leefstijl(zorg)loketten is veel samenwerking. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit, kosteneffectiviteit en implementatie bij verschillende patiëntengroepen. Daarnaast wordt er landelijk een nationaal dataregister en leernetwerk opgezet. En wordt het leefstijl(zorg)loket ook als onderwijs mogelijkheid ingezet. In deze presentatie zal hier verder op ingegaan worden. Ook worden ervaringen, belemmeringen en succesfactoren gedeeld.
CV
Judith Jelsma is senior onderzoeker bij de afdeling public and occupational health (Amsterdam UMC) en projectleider van het leefstijlloket in Amsterdam UMC. Als bewegingswetenschapper en epidemioloog houdt zij zich veel bezig met onderzoek naar gedragsverandering bij hoog-risico patiëntengroepen en implementatie en evaluatie van interventies. Judith is projectleider van het LOFIT (RCT naar het leefstijlloket), COHoRT (opzet nationaal dataregister) en LILLo (opzet leernetwerk) onderzoek, waarin ze met verschillende zorgverleners binnen het ziekenhuis, andere ziekenhuizen en leefstijlinitiatieven buiten het ziekenhuis nauw samenwerkt. Haar doel is om leefstijl structureel onderdeel te laten uitmaken van de geneeskundige behandeling.
11.30 - 12.00 Prof. dr. Janine Stubbe
Prof. dr. Janine Stubbe
Erasmus MC
Codarts Hogeschool der kunsten
Van concertzaal tot circusarena: Hoe podiumkunstenaars topfit blijven
Podiumkunstenaars – van musici en dansers tot circusartiesten – vragen het uiterste van hun lichaam en geest. Hoe zorgen we ervoor dat zij fysiek en mentaal fit blijven, zodat ze keer op keer topprestaties kunnen leveren? In deze presentatie neemt Janine Stubbe je mee in de wereld van de podiumkunsten, waar wetenschap en praktijk samenkomen om de duurzame inzetbaarheid van podiumkunstenaars te vergroten. Als bewegingswetenschapper werkt Janine samen met experts uit onder andere de vakgebieden fysiotherapie, sportgeneeskunde, psychologie, inspanningsfysiologie en ICT. Samen ontwikkelen zij kennis en tools die niet alleen impact hebben op de praktijk, maar ook het onderwijs en onderzoek in de podiumkunsten verrijken. Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit muziek, dans en circus laat ze zien hoe samenwerking en wetenschap bijdragen aan gezondere en beter presterende artiesten.
CV
Dr. Janine Stubbe, sinds 2014 lector Performing Arts Medicine bij Codarts, is in december 2024 benoemd tot bijzonder hoogleraar Arts & Well-being aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stubbe combineert dit bijzondere hoogleraarschap Arts and Wellbeing met een focus op Arts for Well-being en Healthy Artists aan de Erasmus School of History, Culture and Communication met haar lectorschap bij Codarts.
12.00 - 12.30 Dr. Paul Kuijer
Dr. Paul Kuijer
Amsterdam UMC, polikliniek mens en arbeid,
Nederlands centrum voor beroepsziekten
Vele handen maken licht werk!
In Nederland doen bijna 4 miljoen werkenden van de in totaal ongeveer 10 miljoen dagelijks zwaar lichamelijk werk. Werken is gezond maar lichamelijk zwaar werk kent ook bijwerkingen. 6 op de 10 werkenden geven aan klachten aan het bewegingsapparaat te hebben. Van alle werkgerelateerde verzuimdagen in Nederland is 22% toe te schrijven aan deze klachten en 20% aan zwaar lichamelijk werk. De loondoorbetaling voor dit werkgerelateerde verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat kost jaarlijks 1.700.000.000 euro. Helaas is voor veel werkenden in dit type beroepen de reguliere zorg niet goed genoeg om tijdige terugkeer naar werk te bevorderen. Dus hoe kun je er voor zorgen dat niet alleen de werkende zelf, maar ook zijn collega’s en alle andere betrokkenen meer oog hebben voor preventie en betere zorg en daar vervolgens ook naar handelen? Paul Kuijer deelt zijn ideeën en aanpak, en leert natuurlijk graag van jullie ervaringen.
CV
Dr. Paul Kuijer werkt bij de polikliniek Mens en Arbeid en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, beiden onderdeel van de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC. Zijn doel is het verbeteren van werk-geïntegreerde zorg én preventie bij werkenden met aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals knie- en heupartrose en lage rugpijn. Daarnaast is hij samen met prof. dr. Mario Maas coördinator van het 3-maands keuzeonderwijs ‘Arts en Topsport: high demand professies! Grensverleggende multidisciplinaire zorg in veeleisende beroepen’ voor tweedejaars studenten Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over Paul Kuijer is te vinden op:
Paul Kuijer’s Amsterdam UMC page
Paul Kuijer’s LinkedIn page
Paul Kuijer’s ResearchGate page
13.30 - 14.00 Dr. Riemer Vegter
Dr. Riemer Vegter
UMC Groningen
Samen sterk samenwerken:
Van het WheelPower consortium naar Paralympic Science Support NL
Riemer Vegter is Universitair Docent bewegingswetenschappen aan het UMCG/Rijksuniversiteit Groningen en lid van de Young Academy Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van beweegprestaties voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Riemer ontwikkelt nieuwe neuromechanische inzichten over het cyclisch gebruik van het bovenlichaam en werkt samen met verschillende disciplines om deze kennis toepasbaar te maken. In zijn werk betrekt hij diverse maatschappelijke partijen, bedrijven en kennisinstellingen om gezamenlijk de impact van de ontwikkelde wetenschappelijke kennis te vergroten.
14.45 - 15.15 Dr. Brenda Berendsen & Dr.ir. Rob Vanwersch
Dr. Brenda Berendsen, universitair docent binnen de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen (Maastricht University).
Dr.ir. Rob Vanwersch, programmadirecteur Beweeghuis (Maastricht UMC+), academisch directeur Advanced Program Netwerkzorg (TIAS School for Business & Society) en honorary research fellow Technische Bedrijfskunde (TU Eindhoven).
De bewegingswetenschapper van de toekomst:
Impact door samenwerking en oog voor implementatie
Sport en bewegen is gezond, ook voor (ex)patiënten. Er zijn vele initiatieven om gezond beweeggedrag te stimuleren en ondersteunen, zowel in de zorg, het sociale domein als in het sport- en beweegdomein. Echter, deze bestaande initiatieven sluiten niet altijd goed op elkaar aan, zijn van tijdelijke aard, en financiering is vaak op projectbasis. Mensen kunnen daardoor geen soepele “beweegreis”, van therapeutisch bewegen in de zorg (via therapeutisch en begeleid bewegen in de eigen leefomgeving) naar weer zelfstandig bewegen in de thuisomgeving, doorlopen. Zij raken regelmatig tussen ‘wal en schip’ en profiteren zodoende niet structureel van de gezondheidsbevorderende effecten van bewegen. Ook in de wetenschap krijgt de maatschappelijke adoptie en borging van nieuw ontwikkelde beweeg- en leefstijlbevorderende interventies en de daartoe benodigde samenwerking nog niet de aandacht die het verdient.
Recente domeinoverstijgende netwerken, zoals het Beweeghuis in Maastricht-Heuvelland, proberen het tij te keren door intensieve samenwerking tussen alle betrokken professionals waaronder medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches met aandacht voor de structurele bestuurlijke en financiële borging van de beweegreis. En door hieraan transdisciplinair onderzoek te koppelen, met inbreng van o.a. gedragswetenschappen, implementatiewetenschappen, epidemiologie, technische bedrijfskunde, data science én bewegingswetenschappen.
Wat betekent deze veranderende context voor de bewegingswetenschapper van de toekomst? Deze vraag staat centraal in de bijdrage van dr. Brenda Berendsen en dr.ir. Rob Vanwersch. Zij geven hun visie op basis van hun ervaringen binnen het Beweeghuis netwerk en illustreren deze aan de hand van twee lopende onderzoeksprojecten: het EUREKA ITEA project TREAT, waarbinnen onderzoek wordt gedaan naar effectieve inzet van wearables en E-Health technologie, en het ZonMw Beweegreiskompas project, een grootschalig, nationaal onderzoek naar het ontwerp, de implementatie en de borging van soepele, regionale beweegreizen.
CV
Brenda Berendsen is als Universitair Docent verbonden aan de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen aan Universiteit Maastricht. Ze is in 2016 gepromoveerd in de Bewegingswetenschappen, en heeft daarnaast expertise op het gebied van gedragsverandering en implementatie van interventies. Brenda’s onderzoek is gericht op het begrijpen van de invloed van (gebrek aan) dagelijks beweeggedrag op de gezondheid, en de effectieve vertaling daarvan in effectieve en duurzame interventies. Ook leidt ze onderzoeksprojecten naar het in kaart brengen van relevante patronen van beweeggedrag met accelerometrie. Voor deze thema’s is transdisciplinaire samenwerking nodig. Ze werkt daarom intensief samen met onderzoekers en professionals uit o.a. de datawetenschappen, voedingswetenschappen, gezondheidsbevordering, en orthopedie, maar ook met gemeenten en ziekenhuizen.
Rob Vanwersch is werkzaam voor het Maastricht UMC+ als programmadirecteur Beweeghuis, een zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten in Maastricht-Heuvelland. Tevens heeft Rob een eervolle aanstelling als honorary research fellow aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Gerelateerd aan deze aanstelling, is hij actief binnen (Europese) onderzoeksprojecten op het gebied van netwerkzorg en is hij academisch directeur van het Advanced Program Netwerkzorg van TIAS School for Business & Society. Tevens levert Rob als docent en wetenschappelijk begeleider een bijdrage aan de TU/e post-doctorale ontwerpersopleiding tot Klinisch Informaticus en is hij lid van de internationale Process-Oriented Data Science for Healthcare Alliance.
Rob behaalde zijn BSc graad (cum laude) in Industrial Engineering & Management Sciences aan de TU/e in 2005 en zijn MSc graad (cum laude) in Operations Management & Logistics aan dezelfde universiteit in 2007. In 2010 ontving hij een stipendium van het Maastricht UMC+ voor een part-time promotieonderzoek aan de TU/e. Als onderdeel van zijn part-time promotieonderzoek, spendeerde Rob korte periodes aan de University of Oxford, het Instituto Superior Técnico Lisboa, de Universiteit van Groningen, de KU Leuven en de Universiteit Gent. Op 30 mei 2016 verdedigde hij met succes zijn proefschrift “Rethinking care processes: Does anybody have an idea?”.
14.00 - 14.30 Drs. Tinus Jongert
Drs. Tinus Jongert
Jongert Expercise & Bestuurslid VvBN
Netwerken in beweging
CV
Tinus is bewegingswetenschapper met specialisatie (klinische) inspanningsfysiologie (VU Amsterdam). Tinus werkte als docent op de fysiotherapie opleiding in Den Haag, als ondernemer in een eigen bedrijf NeoMed, als `senior onderzoeker bij TNO, als lector ‘gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving’ bij de Haagse Hogeschool en als directeur bij het Nederlands Paramedisch instituut. Inmiddels is Tinus met pensioen, maar omdat hij niet kan laten werkt hij inmiddels (vanuit een eigen bedrijf Jongert Expercise) als begeleider van re-integratietrajecten om mensen die al een jaar ziek zijn te begeleiden naar ander werk. Tinus is tevens bestuurslid van de VvBN en van de stichting Haagse Jeugd Gezond. Deze stichting verzorgt een leefstijl interventie (WoWijs) voor kinderen met overgewicht in achterstandswijken in Den Haag.
16.00 - 16.30 Dr. Sanne de Vries
Dr. Sanne de Vries,
Lector gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving,
De Haagse Hogeschool, LUMC Health Campus
Bewegingswetenschappers:
De Architecten van een Actieve Openbare Ruimte?
Aan de hand van verschillende voorbeeldprojecten zal Sanne laten zien welke rol bewegingswetenschappers kunnen spelen in het ontwerpen, gebruiken en evalueren van de (semi-)openbare ruimte om lopen, fietsen, spelen en sporten te stimuleren bij verschillende doelgroepen en met welke andere professionals hierin samengewerkt kan worden.
CV
Dr. Sanne de Vries (De Haagse Hogeschool, LUMC Health Campus) studeerde af als Bewegingswetenschapper en Epidemioloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij staat sinds 2013 als lector 'Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving' aan het hoofd van een transdisciplinaire onderzoeksgroep van zo’n 25 docent-onderzoekers en promovendi van De Haagse Hogeschool. In haar onderzoeksgroep wordt kennis over bewegen en voeding, gedragsverandering, interactie ontwerp, technologie, onderwijs en gezondheidszorg omgezet in innovatieve producten, programma's of diensten die bewust of onbewust de leefstijl van kinderen en jongeren kunnen veranderen. Sanne is betrokken geweest bij meer dan 100 onderzoeksprojecten op het gebied van leefstijl en gezondheid en heeft meer dan 200 wetenschappelijke rapporten en publicaties op haar naam staan. De rol van de fysieke leefomgeving en technologie in het beweeggedrag, alsmede het meten van lichamelijke activiteit bij de jeugd hebben haar bijzondere aandacht. De Vries is tevens directeur van het Centre of Expertise Health Innovation van De Haagse Hogeschool. Daarnaast heeft ze een functie als associate professor bij de LUMC Health Campus Den Haag. In 2024 is zij tevens benoemd tot Medical Delta Lector. De verbinding tussen kennis, onderwijs en praktijk staat centraal in al haar werkzaamheden.
Symposium VvBN 2025
Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nl
Alexandra Langelaanalexandra@almarketing.nlhttps://www.vvbnsymposium.nl/event2025
2025-04-11
2025-04-11
MixedEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium VvBN 2025Symposium VvBN 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Accommodatiecentrum DomstadAccommodatiecentrum DomstadKoningsbergerstraat 9 3531AJ Utrecht Nederland